7 Nisan 2008 Pazartesi

Weblog Usability-I


Webloglar internet üzerinde, düzenli bir şekilde bilgiyi paylaşmanın en kolay yollarından biri, çünkü özel bir yazılım bilgisi gerektirmiyor, yazınızı yazıyorsunuz, fontları ayarıyor isterseniz resim de ekleyerek Blogosphere e salıyorsunuz:) Bu sayede web dizaynı yapmanın zorluklarından kurtuluyorsunuz. Aileniz, arkadaşlarınıza hitab eden bir bog yazıyorsanız hiç sorun yok, ama bir kitleye ulaşmak istiyorsanız işler değişiyor, o zaman Usability kuralları tekrar gündeme geliyor. Nedir bu bloglarda olabilecek Usability problemleri. Jacob Nielsen yazmış gene:)

1)Yazıların belli bir kişi tarafından yazıldığını bilmek okuyucularda daha az güven uyandırıyor. Blog sahibi kendisiyle ilgili bilgi verip, blogun amacını ve nereden yola çıkılarak blogu hazırladığını anlatırsa okuyucular da kimin yazılarını okudukları ve yazarın konu üzerine ne kadar bilgi/deneyim sahibi olduğunu bilirler.

2)Yazarın bloga resmini koyması onun ile okuyucuları arasında daha gerçek bir ilişki oluşturuyor. Yüzler isimlerden daha iyi hatırlandığı için, bu blog yazdığınız alanda tanınmak için bu bir avantaj.

3)Yazı ile alakası olmayan başlıklar koymamak lazım. İnsanlar başlıkların genelde ilk 3-4 kelimesini okuyup, devamını okumaya buna göre karar veriyorlar. Büyük harf kullanılması da önerilmiyor, kullanıcıda bağırılıyormuş gibi bir etki bırakıyor ve okumayı %10 yavaşlatıyor.

4)Verdiğiniz linklerin nereye gittiği ile ilgili bilgi vermeyi ihmal etmeyin. İnternette herkesin zamanı çok değerli, linkler arasında boşuna boşuna dolanıp durmayı kimse istemez. Başka yazarlardan bahsederken sadece ön isim kullanmayın. Jakob Nielsen dan bahsederlen sadece Jakob demek gibi...

5)Eski yazılarınıza linkler verin. Okuyucuların arşivlere girip gezinmesi yerine sizin doğru yönlendirmelerinizle onların ilgisini çekecek yazılarınıza gitmelerini sağlarsınız.

Çok uzun bir yazı olsun ve okuyanı boğsun istemiyorum, dikkat edilmesi gereken 5 tane daha usability kuralı var. Onları da bir sonraki yazımda yazacağım.

Hiç yorum yok: