1 Nisan 2008 Salı

Web Accesibility Testing Tool- 508ita

Accesibility yani ulaşılabilirlilik, Usability nin kardeş konularından, dizayn sırasında ulaşılabilirliliği ne kadar sağlayacağınız kullanıcılarınızla çok alakalı. Renk körü ya da görme engelli insanların da web sayfasından, bu tür sorunları olmayan kullanıcılarınız kadar faydalanmalarını istiyorsanız ulaşılabilirlilik kurallarına uyarak tasarım yapmanız gerekiyor.Bu yazıların büyüklüğü, seçilen renklerin okunabilirliliği gibi detayları kapsıyor.

Tasarladığınız web sayfalarının erişilebilir olup olmadığını online olarak test etmek ve iyileştirmk için tavsiyeler almak isterseniz http://www.508ita.com adresini bir ziyaret edin derim. 100 üzerinden bir puan alıyorsunuz ve iyileştirek için neler yapabileceğiniz tek tek yazılıyor.

Bunun dışında iki güzel hizmetleri daha var: Color Checker ile, ön- ve arkaplan rengi olarak seçtiğiniz iki rengin birbiri ile parlaklık ve kontrast uyumu hakkında dolu dolu bir yorum alıyorsunuz; ikinci araçta ise seçtiğiniz renk ile web ortamında en uyumlu kullanabileceğiniz renk ile ilgili tavsiye alıyorsunuz.

2 yorum:

Kedibey dedi ki...

508ITA Tool'u sadece code review yapabiliyor, iyi yazılmış coding sadece erişilebilirliği kanıtlamıyor, farklı browserlarda çalışabilmesi, mobil uygulamalarda görüntülenebilmesi, assistive technologies denilen engellilerin kullandığı araçlarda ya da javascript disable durularda da site sorunsuz gezilebilir olmalı, bu konuda en yaralı araçlar Firefox eklentilerinde mevcut :)

Burçin Yılmaz dedi ki...

O zaman ne yapıyoruz, Firefox kullanıyoruz:) Zaten güvenlik anlamında da çok daha donanımlı değil mi...Kullanıcıyı daha fazla araç ile donatıyor.