6 Mart 2008 Perşembe

Ne?Neden?Nasıl?


Merhaba!Uzun zamandır yapmayı düşündüğüm usability - HCI bilgi paylaşımı projesi, sonunda kafamda "ne zaman yapsam, vakit ayırsam da yapsam" -e halinden kurtulup, -de haline geçti.

En sonunda blog olarak yapmaya karar verdim, çünkü bir blog için tek yazı ile başlamak bile yeterli ve tarih akışını, düşünce ve yaşanmışlık sırasını vermek daha kolay. Hazır, kullanışlı, sade bir tasarıma sahipler.

Burada ne olacak ,bitecek, ben kimim, ne yapıyorum....
Usability (Kullanılabilirlilik) ve HCI-Human Computer Interaction ( İnsan bilgisayar ilişkisi) dünyada her geçen gün önemi daha fazla kavranan, kullanıcıya en doğru şekilde hitab etmemizi sağlayan, bilgisayar başında geçirilen zamanı mümkün olduğu kadar efektif hale getiren bir prensip. Yurtdışında firmalar kuruluyor, danışmanlık hizmetleri veriliyor, büyük firmalar laboratuvarlar kurarak, yatırım yaparak kullanıcıya en uygun arayüzleri yaratmayı hedefliyorlar. Arayüzden kastım, web ya da program arayüzü. Objelerin de usability si vardır, ama bu tamamen ayrı bir blog konusu olabilecek kadar geniş başka bir konu.

Usability ve HCI bazen kesişiyorlar bazen birbirlerinin altında yer alıyorlar, değişik bir ilişkileri var anlayacağınız ve daha bir çok konu ile bağlantıları var, örneğin insan beyninin algılama şekli , insan ergonomisi ve vs vs vs....Usability Engineering diye bir iş alanı var ki, yurt dışında bu alanda rahatça iş bulabilir hale gelinmiş.

Kullanıcı göz ardı edilerek yazılan, tasarlanan arayüzlerin kullanıcı tarafından kabul görmesi ve efektif çalışmaya mümkün kılması imkansız...Arayüz tasarımcılarının,"Kırmızı yapalım mavinin üzerine, bizim genel müdür bu renkleri sever" gibi yaklaşımlara maruz kalıp, tasarım yapmak zorunda kaldıkları günlerin geride kalacağını hep birlikte görebilmeyi umuyorum.

Hiç yorum yok: